Thuis voelen is een ideaal in de langdurige zorg. Wat is thuis voor jou? Voor je naaste? Voor je cliënt? De betekenis van ‘thuis’ is voor iedereen anders, zonder daar goed woorden aan te kunnen geven. Om een thuis te maken voor een ander heb je die woorden nodig. Dat lukt met ‘Zo voel ik me thuis’.
Waarom ‘Zo voel ik me thuis’?
Thuis is belangrijk, het is:
- de basis vanwaar we de wereld ingaan.
- persoonlijk. Jouw thuis is niet mijn thuis.
- kwetsbaar in de logica van de zorg.
Thuis maak je meestal zelf, zonder woorden. Cliënten in een instelling voor langdurige zorg hebben ondersteuning op maat nodig om zich thuis te voelen. Hoe maak je ‘thuis’ voor een ander? Dat begint met woorden voor wat voor deze mens ‘thuis’ is.
Ontstaan van ‘Zo voel ik me thuis’
Kun jij een pitch geven over hospitality voor bewoners van een verpleeghuis? Hospitality betekent gastvrijheid. Maar ‘bewoners’ betekent toch niet dat ze daar permanent te gast zijn? Wonen betekent thuiszijn. Maar wat is thuis eigenlijk?
Zo begon mijn onderzoek naar thuis voelen. ‘Thuis in het verpleeghuis’ bleek te gaan over ‘langer thuis’ wonen, niet over thuis voelen in een verpleeghuis. Wat is ‘thuis’? Het antwoord op die vraag is meestal niet meer dan ‘mijn huis’. In terloopse uitspraken zeiden ze veel meer dan alleen vier muren een dak. Ze gingen over taal, mensen, gebruiken, en nog veel meer.
Anderhalf jaar lang verzamelde ik uitspraken van mensen over thuis. In die uitspraken ontdekte ik zeven gemene delers die iedereen op een eigen manier invult. Die zijn de basis van het ‘Zo voel ik me thuis’ model. Ik legde ze voor aan diverse mensen. Ze begonnen meteen te vertellen: “Voor mij…”
Dit is ‘Zo voel ik me thuis’
‘Zo voel ik me thuis’ is een model dat bestaat uit zeven onderdelen. Deze onderdelen bepalen samen of iemand zich thuis voelt of niet:
- Plek: je voelt je thuis in je woning, je buurt, woonplaats, streek en land.
- Anderen: je voelt je thuis bij je (t)huisgenoten, buren, vrienden en familie.
- Opvattingen: je leeft thuis zoals jij vindt dat goed is.
- Tijd: met je thuis heb je een verleden en een toekomst. Je hebt een dagritme en tradities.
- Zintuigen: thuis zijn je zintuigen op een vertrouwde en prettige manier geprikkeld.
- Emoties: thuis voel je je veilig en geborgen.
- Ik: thuis is van, voor en door jou.
Iedereen vult deze onderdelen op een eigen wijze in. Met ‘Zo voel ik me thuis’ kunnen mensen woorden geven aan hun thuis.
Voor wie is ‘Zo voel ik me thuis’?
‘Zo voel ik me thuis’ is geschikt voor medewerkers van instellingen en kleinschalige wooninitiatieven in delangdurigezorg. Noemen jullie je cliënten bewoners? Of zijn jullie samen een ouder/naasteninitiatief? Dan is ‘Zo voel ik me thuis’ iets voor jullie.
Wat levert ‘Zo voel ik me thuis’ op?
Met ‘Zo voel ik me thuis’:
- vertellen mensen wat voor hen ‘thuis’ is.
- krijgen jullie praktische handvatten om het gewone leven in de zorginstelling te bevorderen.
- bieden jullie je cliënten persoonsgerichte zorg en ondersteuning op thuis voelen.
Het resultaat is dat alle bewoners zeggen: “Ik voel me hier zó thuis!”