De boekenclub van Borstkanker Vereniging Nederland schrijft regelmatig recensies over interessante boeken. In juli 2020 verscheen de recensie van Energiek leven: 4 sterren!
“[…] een goede handleiding […] voor iedereen die met een chronische aandoening en bijbehorende vermoeidheid worstelt.”
September 2020 plaatse de VGNS (een vereniging van schildklierpatiënten) een uitgebreide boekbespreking op hun website:
“Het belangrijkste dat ik van het boek heb geleerd is dat ik mijn interne criticus de mond heb gesnoerd: ik kán me wat energie betreft niet afmeten aan andere mensen, en dat moet ik ook niet willen. […] het idee om energie op te doen in plaats van vermoeidheid te bestrijden, daar ben ik heel blij mee.”
September 2020 verscheen ook de bespreking van ‘Energiek leven’ in het magazine van Olijf, netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker.
“Ondanks gebrek aan energie kun je dankzij de praktische handvatten in dit boek toch een energiek leven leiden.”
Annemiek de Crom en Maaike van Son, twee ervaringsdeskundige professionals gespecialiseerd in werken met een chronische aandoening, schreven een artikel over ‘Energiek leven’. Dit artikel werd ook geplaatst in de magazines van de Whiplash Stichting en van de FES.
“Energiek leven is een meer dan compleet boek met modellen, definities en strategieën om energiebeperkingen gericht aan te kunnen pakken. […] Het is een uitstekend boek voor zorgverleners. Temeer omdat zorgverleners vaak niet weten wat zij aan vermoeidheid kunnen doen. Ook zij hebben nu een handvat. […] In onze ogen is dit boek uitermate geschikt voor mensen die al wat meer ervaring hebben in het omgaan met hun aandoening en op zoek zijn naar manieren om meer energie te krijgen.”
Stichting To-Mpower schrijft over Energiek leven in hun nieuwsbrief van oktober 2020. Recencent Dink van Ginkel schrijft:
“Ik vind het een waardevol boek. Het kan mensen met chronische vermoeidheid helpen om na te denken over hun probleem, er meer begrip over te ontwikkelen. Daarnaast biedt het een aantal praktische tools die kunnen helpen om aan de slag te gaan. Het zet aan om zelf (weer) de regie te nemen over het vermoeidheidsprobleem. Echt een aanrader!”
Het hele stuk kun je hier nalezen.
Ook P-AL Magazine, het blad van de poly-artrose lotgenotenvereniging, besteedde aandacht aan ‘Energiek leven’:
“Makkelijk en vlot te lezen. Duidelijke taal. […] De tips […] zijn heel bruikbaar. Een goed boek om te laten lezen aan familie, vrienden, hulpverleners om duidelijk te maken wat chronische vermoeidheid voor je betekent en wat het met je doet. Zeker een aanrader.”
Noks Nauta schreef een recensie voor het IHBV:
“Ik raad het boek aan iedereen aan die meer wil weten over de eigen energiebalans en aan mensen die last hebben van niet verklaarde vermoeidheidsklachten. Ik meen dat het juist voor hoogbegaafden veel kan bieden omdat de schrijfster uitgaat van energie als complex systeem. Haar manier van kijken zal veel hoogbegaafden aanspreken, zo vermoed ik. […]
Ik raad het boek zeker ook aan voor zorgprofessionals. Ik denk aan huisartsen, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en ook aan professionals in de ggz. Ook coaches voor hoogbegaafden kunnen hier veel interessante inzichten uithalen en met hun cliënten samen aan de energiebalans werken.
Ik hoop dat het boek een begin zal zijn voor verder onderzoek naar vermoeidheid en dat het nu al een bijdrage zal leveren aan energiek leven voor veel meer mensen.”
Biblion is de organisatie die voor bibliotheken het aanbod aan nieuwe boeken ontsluit. Zij maken een korte samenvatting/recensie voor bibliotheken zodat die een selectie kunnen maken. Trix Westeneng deed dit voor ‘Energiek leven’:
Veel mensen met chronische aandoeningen hebben last van vermoeidheid. Vermoeidheid is een vage klacht waar in de gezondheidszorg weinig aandacht aan wordt besteed. In dit boek geeft de auteur, die zelf te kampen had met chronische aandoeningen, een andere kijk op vermoeidheid. Ook behandelt zij strategieën om met vermoeidheid om te gaan. Om energiek te leven moet de focus liggen op het creëren van energie en niet op het bestrijden van vermoeidheid. Aan de orde komt het onderscheid tussen vitale en ongezonde vermoeidheid evenals de vraag wat energie is. Er zijn vele soorten energie, onder andere: fysieke, mentale, sociale, emotionele, voedende en zingevende energie. Energie als een complex systeem dat bij chronische ziekten onder druk komt te staan wordt duidelijk gemaakt. Van daaruit volgen elf strategieën voor energiek leven en hoe ze toe te passen. Lottie van Starkenburg (1978) heeft meer dan twintig jaar ervaring met verschillende aandoeningen. Helder en overzichtelijk geschreven boek. Zeer aan te bevelen voor diegenen die te maken hebben met ‘ongezonde’ vermoeidheid.
Dankzij deze aanbeveling kun je ‘Energiek leven’ in veel bibliotheken lenen.
Ook Stichting Youth-r-well voor jonge mensen met reuma las Energiek leven en gaf o.a. vijf sterren voor het criterium vernieuwend!
“Het lezen over de verschillende blikken op energie zette mij aan het denken over wat mij nou eigenlijk wel of geen energie geeft. In het boek is ook een handig schema te vinden zodat je je energiebeperkingen én de oorzaken op een rijtje kunt zetten. […] In mijn ogen is dit boek een aanrader voor iedereen die kampt met energiebeperkingen vanwege een chronische aandoening.”
Lees de volledige review.
Het winternummer van het blad ‘Prikkels’ van de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie noemt ‘Energiek leven’ hoopvol en praktisch:
“Het boek helpt de lezer om specifiek naar zijn of haar energie te kijken. Waardoor verlies ik mijn energie en wat geeft mij energie? Lottie laat zien in haar boek hoe je een energiek leven kunt opbouwen met een chronische aandoening. […] Bovenal laat het boek een hoopvolle én vooral praktische benadering zien.”
Joyce van StoerLeesVoer las ‘Energiek leven’ en noemt het ‘overzichtelijk’, ‘heel makkelijk te lezen’ en besluit met:
“Dankzij Lottie weet ik nu wanneer ik op de rem moet drukken en dat ik echt mag zeggen wanneer ik teveel doe”
De volledige recensie is heel uitgebreid en met foto’s.